"ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ"

Οι Επιδράσεις των Αντιλήψεων των Αυτιστικών Ατόμων για τον Αυτισμό και την Κοινωνική Ταυτότητα του Αυτισμού στη Συλλογική Αυτοεκτίμησή τους.

Περίληψη με απλά λόγια: Bec Poulsen, Reframing Autism

Συγγραφείς τις έρευνας: Cooper, R., Cooper, K., Russell, AJ., Smith, LGE.

Συνεργάτες: Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Μπαθ

Επιστημονικό περιοδικό: Journal of Autism and Developmental Disorders


Σε αυτή την έρευνα ελεύθερης πρόσβασης από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Rosalind Cooper και οι συνεργάτες της δημοσκόπησαν αυτιστικούς ενήλικες. Στόχος ήταν να κατανοηθεί πώς η θετική αντίληψη για τα αυτιστικά χαρακτηριστικά και η ταυτοποίηση ατόμων ως αυτιστικών και ως μέρος της αυτιστικής κοινότητας μπορεί να σχετίζεται με την ευημερία.

Εισαγωγή

Αυτή η μελέτη εξέτασε τις αντιλήψεις των αυτιστικών ανθρώπων για την κοινωνική τους ταυτότητα και τη συλλογική αυτοεκτίμησή τους και στη συνέχεια εξέτασε τη σχέση μεταξύ των δύο. Η θεωρία της κοινωνικής ταυτότητας υπάρχει από τη δεκαετία του 1970 και εξηγεί πώς έχουμε την τάση να ταυτιζόμαστε με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες – σε αυτή την έρευνα, με την αυτιστική κοινότητα. Η συλλογική αυτοεκτίμηση αναφέρεται στο μέρος της αυτο-αντίληψης μας που βασίζεται στην ιδιότητά μας ως μέλη της κοινωνικής ομάδας. Η συλλογική αυτοεκτίμηση περιλαμβάνει το πόσο πολύτιμη αισθανόμαστε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκουμε και ποια πιστεύουμε ότι είναι η αντίληψη του ευρύτερου κοινού για αυτήν την ομάδα.

Σε αυτή τη μελέτη, οι αυτιστικοί άνθρωποι κλήθηκαν να αναφέρουν οποιεσδήποτε ιδιότητες ή χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον αυτισμό. Τα αξιολόγησαν ως θετικά, αρνητικά, ή ουδέτερα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις πιο εμπεριστατωμένες αντιλήψεις των αυτιστικών συμμετεχόντων για αυτές τις ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών τους εμπειριών.Οι αυτιστικοί άνθρωποι περιέγραψαν πώς οι αυτιστικές εμπειρίες τους σχετίζονται με την ταυτότητά τους, για να φανεί αν αυτή η ταυτότητα σχετίζεται με τη συλλογική αυτοεκτίμησή τους.

Γιατί πραγματοποιήθηκε η μελέτη;

Όλο και περισσότερο, οι αυτιστικοί άνθρωποι, οι κλινικοί ιατροί και οι ερευνητές επικεντρώνονται στην εξερεύνηση και την προώθηση των δυνατοτήτων που σχετίζονται με τον αυτισμό και όχι μόνο σε ένα κλινικό μοντέλο που βασίζεται σε ελλείμματα. Οι κοινωνικές στάσεις απέναντι στον αυτισμό μετατοπίζονται προς την αποδοχή της διαφοράς και την αναγνώριση των δυνατοτήτων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η μετατόπιση έχει σημαντικά θετική επίδραση στην ψυχική υγεία.

Ταυτόχρονα, ενώ υπάρχει μια γενική δυσφορία λόγω της συσχέτιση του αυτισμού με όρους όπως "διαταραχή" και "έλλειμμα", είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αυτιστικά άτομα, οι οποίες συχνά προκύπτουν από τη ζωή σε ένα περιβάλλον που δεν τα εξυπηρετεί.

Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι τα αυτιστικά άτομα βλέπουν τον αυτισμό ως ταυτότητα και όχι απλώς ως μια διάγνωση, πράγμα που περιλαμβάνει την αποδοχή όλων των πτυχών του αυτισμού, και η ταυτοποίηση αυτή μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική ευεξία.

Δεδομένης αυτής της προηγούμενης έρευνας, η Cooper και οι συνεργάτες της ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη μελέτη για να καταλάβουν ακριβώς ποια σχέση υπάρχει μεταξύ της αντίληψης ενός αυτιστικού ατόμου για τα αυτιστικά χαρακτηριστικά του και των συναισθημάτων του απέναντι στην ταυτότητά του ως αυτιστικού καθώς και με άλλους αυτιστικούς.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Πρώτον, οι αυτιστικοί άνθρωποι στη μελέτη περιέγραψαν τα χαρακτηριστικά ή τις ιδιότητες που σχετίζονται με τον αυτισμό και τα ταξινόμησαν ως θετικά, αρνητικά ή ουδέτερα. Οι θετικές ιδιότητες περιελάμβαναν "χαρισματικά", "μοναδικά", "ειδικά ενδιαφέροντα", "προσοχή στη λεπτομέρεια", "λογικά" και "στοργικά". Οι αρνητικοί περιγραφείς περιελάμβαναν "δυσκολίες κοινωνικών δεξιοτήτων", "αισθητηριακά ζητήματα", "θέματα επικοινωνίας" και "συναισθηματικές δυσκολίες". Τα αρνητικά χαρακτηριστικά περιγράφουν επίσης γενικές αυτιστικές εμπειρίες, όπως "μοναξιά", "άγχος" και "εκφοβισμό". Παραδείγματα ουδέτερων χαρακτηριστικών περιελάμβαναν "γνωστικές διαφορές", "ρουτίνες", "stimming [= αυτορυθμιστικές συμπεριφορές]" και "εσωστρέφεια".

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μίλησαν με μερικούς από τους αυτιστικούς συμμετέχοντες εκτενώς για αυτά τα χαρακτηριστικά καθώς και για το πώς τους επηρεάζουν στην πραγματική ζωή. Βρήκαν ότι:

  1. Τα αυτιστικά άτομα αντιμετωπίζουν τακτικά προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγγενών διαφορών, της απόρριψης και της έλλειψης αλληλοκατανόησης.

  1. Ο αυτισμός χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία και προσαρμογή. Οι άνθρωποι στη μελέτη αναγνώρισαν τον αυτισμό ως "φάσμα" και συζήτησαν τις θετικές και τις αρνητικές επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην εμπειρία τους. Είπαν ότι η σωστή διάγνωση και ο χρόνος προσαρμογής οδηγούν σε θετικές αλλαγές και στη βελτιώση της ευημερίας τους.

  1. Οι αυτιστικοί άνθρωποι διαχειρίζονται στις διαφορές τους για να αυξήσουν την αυτο-αποδοχή και την αντοχή τους.

  1. Μια θετική αυτιστική ταυτότητα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα των χαρακτηριστικών του αυτισμού και ασχολείται με την προσωπική και συλλογική αυτιστική υπερηφάνεια.

Περιέργως, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπήρχε μια θετική συσχέτιση μεταξύ της συλλογικής αυτοεκτίμησης των αυτιστικών ανθρώπων και του αριθμού των θετικών χαρακτηριστικών που συσχέτισαν με τον αυτισμό. Επίσης, βρήκαν μια σημαντικά θετική σχέση μεταξύ της αυτιστικής κοινωνικής ταυτότητας και της συλλογικής αυτοεκτίμησης. Η συσχέτιση πιο θετικών χαρακτηριστικών με τον αυτισμό είχε θετικό αντίκτυπο στη συλλογική αυτοεκτίμηση κάποιου και αυτή η συνειδητοποίηση δημιούργησε ένα αίσθημα ένταξης και κοινοτικότητας.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Αυτή η μελέτη μας δείχνει ότι όσο πιο θετικά αισθάνεται ένα αυτιστικό άτομο για τα αυτιστικά χαρακτηριστικά του, τόσο ισχυρότερη είναι η αυτιστική ταυτότητά του και τόσο ισχυρότερη είναι η αυτοεκτίμησή του και η αίσθηση του ανήκειν μέσω της κοινωνικής του ταυτότητας και της συλλογικής αυτοεκτίμησής του.

Η έρευνα αυτή είναι σημαντική επειδή παρέχει στοιχεία που δείχνουν πως πρέπει να υποστηρίζουμε τα αυτιστικά άτομα ώστε να σκέφτονται θετικά για τον εαυτό τους και την κοινότητά τους και πως η συναναστροφή των αυτιστικών ατόμων μεταξύ τους μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ατομική ευημερία.

Πώς μπορούν οι οικογένειες και οι σύμμαχοι να υποστηρίξουν τη θετική κοινωνική ταυτότητα και την αυτοεκτίμηση;

Οι οικογένειες και οι σύμμαχοι μπορούν να υποστηρίξουν τους αυτιστικούς ανθρώπους στην θετική εξέταση των αυτιστικών τους χαρακτηριστικών και μπορούν επίσης να τους ενθαρρύνουν να αισθανθούν συνδεδεμένοι με την αυτιστική κοινότητα:

  1. Εξασφαλίζοντας πως το εκπαιδευτικό και κλινικό περιβάλλον καθώς και οι υπηρεσίες υποστήριξης ενθαρρύνουν τη θετική ταυτότητα και περιλαμβάνουν θετικά χαρακτηριστικά του αυτιστικού προφίλ

  1. Ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή σε ομάδες με αυτιστικά άτομα ως οδηγούς, στο διαδίκτυο και στην κοινότητα, ιδιαίτερα μετά τη διάγνωση

  1. Υποστηρίζοντας την ενημέρωση του κοινού για όλα τα χαρακτηριστικά του αυτισμού, όχι μόνο τα αρνητικά χαρακτηριστικά για τα οποία γίνεται πιο συχνά λόγος

  1. Εξασφαλίζοντας κλινική και θεραπευτική υποστήριξη για τις συνυπάρχουσες καταστάσεις (μερικές από αυτές περιγράφηκαν ως αρνητικά χαρακτηριστικά, όπως το άγχος) και

  1. Αναγνωρίζοντας όλα τα χαρακτηριστικά του αυτισμού από ιατρική και κλινική άποψη.

Αυτή η έρευνα είναι σημαντική επειδή εξετάζει όλα τα θετικά, αρνητικά και ουδέτερα χαρακτηριστικά του αυτιστικού προφίλ όπως τα αντιλαμβάνονται οι αυτιστικοί άνθρωποι, αντί για μια απλή περιγραφή του αυτισμού με βάση έλλειμματα ή από τρίτους. Η εξέταση όλων των χαρακτηριστικών του αυτιστικού προφίλ από την οπτική γωνία των ίδιων των αυτιστικών ατόμων μπορεί να προωθήσει μια θετική ταυτότητα.

Όντας μέλη της αυτιστικής κοινότητας και αποδέχοντας την αυτιστική κοινωνική ταυτότητα, μπορούμε να μειώσουμε την αυτιστική απομόνωση, να αυξήσουμε την αίσθηση αυτιστικής κοινότητας, να ενημερώσουμε τις κλινικές και ιατρικές πρακτικές για την καλύτερη υποστήριξη των αυτιστικών ατόμων και να προωθήσουμε την συνειδητοποίηση του κοινού όσον αφορά το μεγάλο εύρος των αυτιστικών χαρακτηριστικών, μειώνοντας παράλληλα το στίγμα που περιβάλλει τα αρνητικά χαρακτηριστικά.


Πηγή [στα αγγλικά]: https://reframingautism.org.au/im-proud-to-be-a-little-bit-different-the-effects-of-autistic-individuals-perceptions-of-autism-and-autism-social-identity-on-their-collective-self-esteem-a-summ/


Βρείτε την αρχική μελέτη εδώ.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις