ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΝΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

(πρωτότυπο κείμενο: Δρ. Neff, νευροδιαφορετική κλινική ψυχολόγος)

[...] Οι κίνδυνοι, η περιθωριοποίηση και η καταπίεση που αντιμετωπίζουν τα αυτιστικά άτομα είναι ακόμη μεγαλύτεροι όταν έχουν κι άλλες περιθωριοποιημένες ταυτότητες. Όταν ο αυτισμός και η τρανς ταυτότητα συνυπάρχουν, υπάρχουν επιπτώσεις τόσο στην ιατρική περίθαλψη όσο και στην υποστήριξη που αφορά τον Αυτισμό. Αναδυόμενη έρευνα δείχνει ότι οι τρανς ενήλικες μένουν αδιάγνωστοι σε υψηλότερα ποσοστά. [...] Τα αποτελέσματα ερευνών που αφορούν την εμπειρία των αυτιστικών τρανς ατόμων είναι ακόμη πιο ανησυχητικά και καταδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερη ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη συνύπαρξη της τρανς ταυτότητας και του αυτισμού. Ακολουθούν μερικές διευκρινίσεις πριν εμβαθύνω:

****Η τρανς κοινότητα είναι μια περιθωριοποιημένη και συστημικά καταπιεσμένη ομάδααυτό είναι εμφανές από την αξιοσημείωτη απουσία τους σε έρευνες. Είμαι ευγνώμων για τη μελέτη ορόσημο των Warrier et al., 2021, οι οποίοι παρείχαν μια μεγάλης κλίμακας μελέτη σχετικά με το θέμα της τρανς ταυτότητας και του αυτισμού (συμπεριλήφθηκαν 641.860 συμμετέχοντες). Αυτή ήταν μια μετα-μελέτη δηλ. βρήκαν μερικές μελέτες μέσω βάσεων δεδομένων και χρησιμοποίησαν στατιστικές μεθόδους για να μπορέσουν να παρέχουν μια πιο σφαιρική αναπαράσταση από ό,τι οι μικρότερες μελέτες θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν από μόνες τους. Ωστόσο, λόγω του τρόπου με τον οποίο καταγράφηκε το φύλο στις μικρότερες μελέτες (δηλ. ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν "άλλο" στις αξιολογήσεις), οι ερευνητές δε μπορούσαν πάντα να διαφοροποιήσουν μεταξύ τρανς ταυτότητας και ποικιλομορφίας φύλου. Αυτό είναι ατυχές για διάφορους λόγους. Ωστόσο, για αυτόν τον λόγο, θα παρατηρήσετε ότι χρησιμοποιώ τους όρους “τρανς” και “ποικιλομορφία φύλου” για να αντικατοπτρίσω τις έρευνες με ακρίβεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει μια τεράστια γκάμα εμπειριών που εκπροσωπούνται κάτω από την ομπρέλα της ποικιλομορφίας φύλου.

Λανθασμένη Διάγνωση / Έλλειψη Διάγνωσης: Υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις από έρευνες ότι ο αυτισμός υποδιαγιγνώσκεται στις σις [μη τρανς] γυναίκες, οι οποίες πολλές φορές λαμβάνουν άλλες λανθασμένες διαγνώσεις, καθώς και πως τα αυτιστικά χαρακτηριστικά εκδηλώνονται διαφορετικά στα κορίτσια (Lai et al., 2020, Head et al., 2014, Loomes et al., 2017 and Frazier, 2014). Μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν σαφές εάν παρόμοια ευρήματα ίσχυαν και για τα τρανς άτομα. Αναδυόμενες έρευνες υποδεικνύουν πως ενδέχεται να είναι ακόμη πιο απίθανο για τα τρανς άτομα να διαγνωστούν. Επίσης, όπως στα σις κορίτσια ο αυτισμός μπορεί να εκδηλώνεται διαφορετικά, έτσι και στα τρανς άτομα συγκεκριμένα αυτιστικά χαρακτηριστικά μπορεί να εκδηλώνονται με τρόπο που να είναι ελάχιστα κατανοητός (και που επομένως ενδέχεται να δυσκολέψουν τη διάγνωση) (Warrier et al., 2021).

Περίληψη των Στοιχείων:

Η ακόλουθη έρευνα αντλήθηκε από μια μεγάλη μετα-μελέτη που περιελάμβανε πάνω από 641.860 άτομα [στα αγγλικά].

💙 Διαπιστώθηκε ότι οι τρανς ενήλικες και οι ενήλικες που εκφράζουν ποικιλομορφία φύλου είχαν τρεις έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν ως αυτιστικοί από τους σις ενήλικες (Warrier et al., 2021). Συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει μόνο διαγνωσμένους αυτιστικούς ενήλικες-και πολλοί ενήλικες στο φάσμα μπορεί να μην έχουν διαγνωστεί. Με βάση τον παγκόσμιο πληθυσμό, οι Warrier et al., 2021 εκτίμησαν πως κάπου μεταξύ 3-9% των τρανς ενηλίκων και των ενηλίκων που εκφράζουν ποικιλομορφία φύλου μπορεί να είναι αυτιστικοί.

💙 Ανεξάρτητα από τη διάγνωση του αυτισμού, οι τρανς ενήλικες και οι ενήλικες που εκφράζουν ποικιλομορφία φύλου ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν περισσότερα αυτιστικά χαρακτηριστικά και αισθητηριακές ευαισθησίες συγκριτικά με τους σις ενήλικες (Warrier et al., 2021).

💙 Οι τρανς ενήλικες και οι ενήλικες που εκφράζουν ποικιλομορφία φύλου είναι πιο πιθανό να υποψιάζονται ότι έχουν μη διαγνωσμένο αυτισμό, υποδηλώνοντας ενδεχόμενη έλλειψη διάγνωσης σε υψηλότερα ποσοστά από τις σις γυναίκες και τους σις άνδρες (Warrier et al., 2021).

💙 Διαπιστώθηκε ότι οι αυτιστικοί τρανς νέοι ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν βιώσει εκφοβισμό από συνομηλίκους (ιδιαίτερα εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο) με αποτέλεσμα την πιο συχνή αλλαγή σχολείων (Adesman et al., 2020).

💙 Διαπιστώθηκε ότι τα αυτιστικά παιδιά/έφηβοι ήταν 4 φορές πιο πιθανά από τα αλλιστικά [μη αυτιστικά] να εκφράζουν ποικιλομορφία ως προς το φύλο (Hisle-Gorman, et al., 2019).

💙 Το 4,8% έως 26% των ατόμων που παρευρέθηκαν σε κλινικές δυσφορίας φύλου είχαν διάγνωση αυτισμού (σε σύγκριση με το 1-2% του γενικού πληθυσμού) (Warrier et al., 2021).

💙 1 στα 3 άτομα αναφέρει πως η φυλετική του ταυτότητα έχει αμφισβητηθεί επειδή είναι αυτιστικό. Για περισσότερες πληροφορίες, σας συνιστώ να διαβάσετε ASAN, NCTE, και LGBTQ Task Force κοινή δήλωση σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς και των μη συμμορφωμένων με τις φυλετικές νόρμες αυτιστικών ατόμων [στα αγγλικά].

💙Ανεξάρτητα από τη διάγνωση αυτισμού, οι τρανς ενήλικες και οι ενήλικες που εκφράζουν ποικιλομορφία φύλου είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα αυτιστικών χαρακτηριστικών, συστηματοποίησης και αισθητηριακής ευαισθησίας και, κατά μέσο όρο, χαμηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης (Warrier et al., 2021).

💙 Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η διακύμανση των φύλων, προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι μεταξύ 4% και 5,4% των αυτιστικών παιδιών ενδέχεται να είναι τρανς ή να εκφράζουν ποικιλομορφία φύλου (σε σύγκριση με το 0,7% των μη αυτιστικών παιδιών (Janssen et al., 2016, Strang et al., 2014 και May et al., 2017).

💙 Οι Strang et al. 2014 μελέτησαν 1605 παιδιά που παραπέμφθηκαν σε παρόχους υγείας για θέματα φύλου. Μεταξύ της ομάδας, σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών ήταν αυτιστικά (5,4%) ή είχαν ΔΕΠΥ(4,8%) (σε σχέση με 1,7% στην ομάδα σύγκρισης). Τα αυτιστικά παιδιά είχαν 7,59 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκφράσουν ποικιλομορφία φύλου και τα παιδιά με ΔΕΠΥ 6,64 φορές. Η ποικιλομορφία φύλου εμφανίστηκε εξίσου μεταξύ των ατόμων που τους αποδόθηκε το θηλυκό και των ατόμων που τους αποδόθηκε το αρσενικό φύλο κατά τη γέννηση.

Εντάξει, όλα αυτά είναι πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία. Ποιά είναι τα συμπεράσματα;
Ορίστε: τα αυτιστικά άτομα είναι πιο πιθανό να είναι τρανς και να εκφράσουν ποικιλομορφία φύλου από τον γενικό πληθυσμό. Είναι πιο πιθανό να αμφισβητηθεί η φυλετική ταυτότητα των αυτιστικών τρανς ατόμων λόγω του αυτισμού τους. Τα αυτιστικά τρανς άτομα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν δευτερεύουσα νευροδιαφορετικότητα ή ψυχολογική διαταραχή (διπολική διαταραχή, ΙΨΔ, κατάθλιψη, ΔΕΠΥ ή σχιζοφρένεια). Τα αυτιστικά τρανς άτομα αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά υποψίας μη διαγνωσμένου αυτισμού (που σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερα εμπόδια στη διάγνωση). Έτσι, τα αυτιστικά τρανς άτομα και τα αυτιστικά άτομα που εκφράζουν ποικιλομορφία φύλου είναι λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν ενώ βιώνουν περισσότερη περιθωριοποίηση και καταπίεση. Όλα αυτά και δεν έχουμε μιλήσει καν για το τι συμβαίνει όταν ένα αυτιστικό τρανς άτομο δεν είναι λευκό! [...]

Συνέπειες

Μερικές από τις επιπτώσεις για τους κλινικούς ιατρούς και την κοινωνία γενικότερα περιλαμβάνουν:

💙 Η παραπάνω έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης στη διάγνωση και τη φροντίδα

💙 Ανάγκη παροχής πιο προσαρμοσμένης υποστήριξης (δηλ, παροχή εξειδικευμένων ομάδων υποστήριξης, όπως αυτιστικές ομάδες υποστήριξης για τρανς εφήβους ή τρανς ομάδες υποστήριξης για αυτιστικούς εφήβους)

💙 Οι ψυχολόγοι και οι πάροχοι υγείας θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμπερίληψης ελέγχων ρουτίνας [για αυτισμό] όταν εργάζονται με παιδιά/εφήβους που παραπέμπονται για θέματα φύλου

💙 Και τέλος, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς παρουσιάζεται ο αυτισμός σε αυτόν τον πληθυσμό. Παραθέτω τα εξής από τους Warrier et al., 2021:

"Γνωρίζουμε ότι ο αυτισμός μπορεί να εμφανιστεί λίγο διαφορετικά μεταξύ σις ανδρών και σις γυναικών. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν ο αυτισμός παρουσιάζεται διαφορετικά σε τρανς άτομα και σε άτομα που εκφράζουν ποικιλία φύλου-και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν καλύτερα τον αυτισμό σε αυτήν την ομάδα... οι ανάγκες των τρανς ατόμων και των ατόμων που εκφράζουν ποικιλία φύλου παραμένουν ελάχιστα κατανοητές. Αντιμετωπίζουν τακτικά διακρίσεις, κακοποίηση και παρενόχληση. Και σε πολλά μέρη, η ταυτότητά τους αμφισβητείται με ελάχιστη νομική διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου, έχει να αντιμετωπίσει τέτοιες αντιξοότητες είναι πιθανό να έχει κακή ψυχική υγεία. Ως ερευνητές, πρέπει να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή ψυχική υγεία αυτής της ομάδας.”

Μπορούμε και καλύτερα. Μπορούμε και καλύτερα. Πρέπει να τα πάμε καλύτερα.

[…]

Πηγή [στα αγγλικά]: https://neurodivergentinsights.com/autism-infographics/trans-autism

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις