ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΜΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΑΖΛ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

 *Προειδοποίηση περιεχομένου: μισαυτισμός, Autism Speaks, θεραπείες, αυτοχειρία*

Πρωτότυπο Κείμενο: NeuroClastic

  1. Βρεφοποίηση

    Τα αυτιστικά άτομα συχνά αντιμετωπίζονται ως παιδιά. Οι αυτιστικοί ενήλικες δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, υγειονομική περίθαλψη και μέριμνα, επειδή μεγάλο μέρος της κοινωνίας θεωρεί πως ο αυτισμός είναι μια παιδική διαταραχή.

    Τα πολύ παιδιά
    στικα κομμάτια παζλ και τα βασικά χρώματα [μπλε, κόκκινο, κίτρινο] δε βοηθούν στην καταπολέμηση του στερεότυπου ότι είμαστε αιώνια παιδιά.

  1. Διαφήμιση

    Το κομμάτι παζλ χρησιμεύει ως διαφήμιση για συγκεκριμένες οργανώσεις τις οποίες η Αυτιστική κοινότητα θεωρεί επιβλαβείς ή ακόμη και ομάδες μίσους.

    Το κομμάτι παζλ
    είναι το εμβληματικό λογότυπο του Autism Speaks που συχνά αναγνωρίζεται [από μη-αυτιστικά άτομα] ως η μοναδική "αυθεντία" στις πληροφορίες για τον αυτισμό. Το Autism Speaks έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην κοινότητά μας.

  1. Αισθητική

    Από αισθητικής άποψης, τα έντονα, μπερδεμένα, βασικά χρώματα είναι ένα χάος υπερδιέγερσης.

Επιπλέον, το σχέδιο με τα πολύχρωμα κομμάτια παζλ δε βγάζει νόημα. Τα τυχαία αλληλοσυνδεόμενα χρώματα δεν μοιάζουν με τα αληθινά παζλ καθώς δεν συμπληρώνουν κάποια εικόνα.

  1. Συμβολισμός

    Το κομμάτι παζλ ιστορικά σήμαινε την τελική γενετική σύνδεση με μια θεραπεία. Δε μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό.

    Άλλοι το βλέπουν ως ένα κομμάτι που λείπει
    από τον εγκεφάλο κάποιου, λες και ένα Αυτιστικό άτομο είναι απλώς ένα νευροτυπικό άτομο που του λείπει κάτι και που χρειάζεται άλλους να παρέμβουν για να το "διορθώσουν" ή να το κάνουν πιο ολοκληρωμένο.

  2. Προειδοποιητικό σημάδι (Red flag)

    Πολλές οργανώσεις αρνούνται να αναγνωρίσουν τους αυτιστικούς ενήλικες που εκφράζονται [εναντίον τους] όταν αυτές κάνουν κάτι επιβλαβές.

    Όταν ένας οργανισμός χρησιμοποιεί το κομμάτι παζλ,
    δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται να κάνει στοιχειώδεις αλλαγές για να δείξει σεβασμό στις αντιλήψεις των αυτιστικών ατόμων.

    Συχνά
    οι οργανισμοί χρησιμοποιούν τον αυτισμό ως προϊόν με τρόπο που τους ωφελεί οικονομικά και είναι ελκυστικός στο κυρίαρχο ρεύμα της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε πραγματική πρόοδο όταν στηριζόμαστε στο κατεστημένο.

    Το κομμάτι παζλ είναι αναγνώριση μάρκας.

    Δεν είμαστε προϊόντα.

     

    Τι γίνεται αν σε ένα αυτιστικό άτομο αρέσει το κομμάτι παζλ;

    Το κομμάτι παζλ θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε έννοια θέλει να του δώσει κάθε άτομο. Αν αυτό αρέσει σε κάποιο αυτιστικό άτομο, σεβαστείτε τις επιλογές του.

    Αλλά μην χρησιμοποιείτε [τις απόψεις] των ατόμων που γνωρίζετε ότι τους αρέσει το κομμάτι παζλ [ως δικαιολογία] για να μην σεβαστείτε την πλειοψηφία της κοινότητας.


    Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω αντί για το κομμάτι παζλ ως ένδειξη υποστήριξης;

    Οι περισσότεροι αυτιστικοί άνθρωποι δε νοιάζονται για το τι φοράτε γιατί αυτό δεν είναι συνήθως η εστίασή μας. Αλλά, είμαστε εντάξει με το σύμβολο του απείρου και το σύμβολο Au (όπως το στοιχείο, το χρυσό).

     

    Τι γίνεται αν έχω καλές προθέσεις και χρησιμοποιώ το κομμάτι παζλ;

    ΝΑΙ

    Να είστε ανοιχτοί. Πείτε πως χρησιμοποιούσατε το κομμάτι παζλ αλλά συνειδητοποιήσατε ότι δεν το αποδέχεται η [αυτιστική] κοινότητα κι έτσι τώρα η υποστήριξή σας είναι πιο ενημερωμένη. Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση!

    ΟΧΙ

    Μην εξηγείτε τις καλές σας προθέσεις. Καταλαβαίνουμε, αλλά πρέπει να έχουμε τον έλεγχο των αφηγήσεων μας έτσι ώστε το παιδί σας να μπορέσει να ζήσει σε ένα πιο δίκαιο μέλλον όπου θα δίνεται σημασία στις ανάγκες του.

    ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ

    Αν και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, οι αυτιστικοί άνθρωποι δεν έχουν το προνόμιο να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν. Οι αυτιστικοί ενήλικες πολεμούν γελοία στίγματα και προκαταλήψεις κάθε μέρα. Οι εικόνες με τα παζλ προσχολικής ηλικίας δεν στέλνουν το μήνυμα ότι αξίζουμε να ληφθούμε σοβαρά υπόψιν.

    Πώς επηρεάζει το κομμάτι του παζλ στο πώς μας αντιλαμβάνονται όταν καταγγέλλουμε ένα έγκλημα εις βάρος μας; Όταν κάνουμε αίτηση για μια ανταγωνιστική θέση εργασίας; Όταν κάνουμε πρόταση γάμου ή ακόμα κι όταν ζητάμε από κάποιο άτομο να βγούμε ραντεβού; Όταν λαμβάνουμε θεραπεία κατά του εθισμού; Στο να μας πιστεύουν οι γιατροί; Όταν αγοράζουμε ένα σπίτι; Ως ενήλικες, η διάρκεια ζωής μας είναι κάτω των 40 ετών με την αυτοκτονία να είναι η κορυφαία αιτία θανάτου. Πώς χρησιμεύει το κομμάτι του παζλ στη γνωστοποίηση αυτής της πραγματικότητας;


    Πηγή: https://neuroclastic.com/wp-content/uploads/2021/01/Heres-Why-Most-Autistic-People-Hate-the-Puzzle-Piece-Symbol.pdf

    Ανεπίσημη Μετάφραση: Αυτιστική Αμαζόνα, με την συγκατάθεση του NeuroClastic

    Σημείωση: το NeuroClastic δεν έχει ελέγξει την ακρίβεια αυτής της μετάφρασης

Δημοφιλείς αναρτήσεις