ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΡΙΛΗΣ [ΜΗΝΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ]

Πρωτότυπο Κείμενο: NeuroClastic


Ο Απρίλιος είναι δύσκολος για τους αυτιστικούς ανθρώπους επειδή ο κόσμος θέλει να μιλήσει για εμάς μόνο με τρόπους που δημιουργούν απόσταση μεταξύ του αυτισμού και της μη-αυτιστικής ανθρωπότητας. Ο κόσμος θέλει να δει μόνο ένα στιγμιότυπο του αυτισμού από εναέρια άποψη, κοιτάζοντας μας αφ' υψηλού, ως χαμηλότερα στις αόρατες ιεραρχίες που δημιουργούν οι άνθρωποι.


Το κυρίαρχο ρεύμα της κοινωνίας συνεχίζει να μη γνωρίζει την ύπαρξη της αυτιστικής κοινότητας. Καλοπροαίρετοι άνθρωποι κάνουν κακό μη γνωρίζοντας πολλά πράγματα για εμάς αλλά νομίζοντας ότι χρειαζόμαστε έναν πρωταθλητή τον Απρίλιο. Χρησιμοποιούν προσβλητική γλώσσα, κάνουν δωρεές σε επιβλαβείς οργανισμούς και προωθούν μη αυτιστικούς "ειδικούς". Οι άνθρωποι που μας αγνοούν ως επί το πλείστον δίνουν μία φορά το χρόνο ώθηση σε ό,τι μαχόμαστε ενάντια όλο το χρόνο.


Έχουμε κουραστεί να μιλάμε για τα κομμάτια παζλ και την ταυτοτητοκεντρική γλώσσα. Ας προχωρήσουμε ως κοινότητα.


Κάθε Απρίλιος υπενθυμίζει στα αυτιστικά άτομα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι υπάρχουν (ως έφηβοι και ενήλικες), ότι έχουν απόψεις και βαθιά γνώση και ότι έχουν μια κοινότητα. Τότε βιώνουμε αυτό που βιώνει κάθε περιθωριοποιημένη κοινότητα — το χάσμα μεταξύ [της κοινότητάς] μας και του κόσμου. Φαινόμαστε ριζοσπαστικοί στο κυρίαρχο ρεύμα της κοινωνίας που δεν μπορεί να μας φανταστεί ως οτιδήποτε άλλο πέραν ενός κακόμοιρου παιδιού που χρειάζεται συμπόνια και σωτηρία.


Θέλουμε να επικεντρωθούμε σε θέματα που είναι σημαντικά για εμάς:

  • επικοινωνία,

  • αυτιστική διάρκεια ζωής,

  • υποαπασχόληση,

  • αισθητηριακή ευεξία,

  • σύνθετη διαταραχή μετατραυματικού στρες (C-PTSD),

  • σεξ και σχέσεις.

Αλλά πρέπει να ξαναρχίζουμε συνεχώς από τις πιο βασικές αρχές των δικαιωμάτων των ανάπηρων ατόμων και τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε για τον αυτισμό:

  • συμπεριφορά παιδιών,

  • ταμπέλες λειτουργικότητας,

  • θεραπείες και περίπατοι (autism walks),

  • Autism Speaks,

  • πρώιμες παρεμβάσεις,

  • κομμάτια παζλ.


Η καθιέρωση "λεξιλογίου" μιας κοινότητας δε γίνεται για να επιβληθεί αλλά για να διασφαλίσουμε ότι πορευόμαστε μαζί με κοινές θεμελιώδεις γνώσεις και κατανόηση.


Τα αυτιστικά άτομα μπορούν να έρθουν σε επαφή με την αυτιστική κοινότητα και να μάθουν ότι υπάρχουν κι άλλα εκεί έξω που "το πιάνουν" και που έχουν δημιουργήσει καταπληκτικά βοηθήματα. Τα αυτιστικά άτομα πιστεύουν ότι η πρόσβαση σε αυτή τη βάση γνώσεων θα κάνει τη διαφορά για αυτά. Αισθάνονται ελπίδα για ένα πιο δίκαιο, προσβάσιμο μέλλον. Τότε ο κόσμος αγνοεί ότι υπάρχουμε και αυτή η ελπίδα συνθλίβεται.


Όλα μας είμαστε διαφορετικά, αλλά έχουμε και πολλά κοινά. Έχουμε τα ίδια οφέλη από τη συμμετοχή στην κοινότητα όπως κάθε άλλο άτομο, αλλά μόνο τα άλλα αυτιστικά άτομα μπορούν πραγματικά να "το πιάσουν" και να ταυτιστούν μέσα από κοινές εμπειρίες. Συνήθως γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον εαυτό μας μέχρι να εξοικειωθούμε με την αυτιστική κουλτούρα. Δεν ταυτιζόμαστε με τον τρόπο που ο κόσμος κατανοεί τον αυτισμό.


Δεν μπορείς να με γνωρίσεις ως άτομο μέχρι να γνωρίσω τον εαυτό μου. Δεν μπορώ να γνωρίσω τον εαυτό μου χωρίς κοινότητα.


Είναι πιο εύκολο για μένα να ταυτιστώ και να μιλήσω για τη ζωή μου αν μάθετε πρώτα από την κοινότητά μου.


Ό,τι περιγράφει την ανθρώπινη εμπειρία και αντίληψη έχει γραφτεί σύμφωνα με τις εμπειρίες μη-αυτιστικών ανθρώπων. Όσο τα αποκλίνοντα μυαλά μας συζητούνται και μετριούνται με βάση τα τυπικά πρότυπα, δε γινόμαστε αντιληπτά, ούτε εκπροσωπούμαστε. Η ύπαρξη κοινότητας είναι κρίσιμη για την υγεία και το μέλλον μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κοινό λεξιλόγιο που να μπορούν άλλα άτομα να μάθουν ώστε να είναι σε θέση να μας κατανοήσουν, να μας αποδεχτούν και ακόμη και να μας εκτιμήσουν. Εάν δυσκολεύεστε να σεβαστείτε την κοινότητά μας, δεν μπορείτε να μας σεβαστείτε ως άτομα.


Εάν θέλετε πραγματικά να μας γνωρίσετε, πρέπει να ξεγράψετε την ιδέα ότι υπάρχει ένας "σωστός" ή "στάνταρ" τρόπος να είναι κανείς άνθρωπος και στη συνέχεια να μάθετε τις αυτιστικές εμπειρίες μας.


Η ύπαρξη κοινότητας με προστατεύει. Είναι δύσκολο να κακοποιήσετε και να χειραγωγήσετε ψυχολογικά άτομα που έχουν μάρτυρες. Όταν μου αρνείστε [την ένταξη σε] μια κοινότητα, είναι επειδή θέλετε να με έχετε υπό τον έλεγχο σας; Θα είστε "συνεργάτης" μου ώστε να σταματήσω να υπερασπίζομαι κάθε μου λέξη;


Ως "συνεργάτης" μας, μπορείτε να μάθετε για τις [αυτιστικές] εμπειρίες μας…

Και τις διαθεματικές εμπειρίες μας ως μέλη άλλων κοινοτήτων.

Υποστηρίξτε οργανισμούς που έχουν οργανωθεί από αυτιστικά άτομα και αγοράστε από επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτιστικά άτομα. Επενδύστε στην κοινότητά μας.

Βοηθήστε μας να κάνουμε συνήθεια το να μας ακούτε και να μας συναντάτε στους χώρους της κοινότητάς μας.

 


Πηγή: https://neuroclastic.com/wp-content/uploads/2022/03/april-1.pdf

Ανεπίσημη Μετάφραση: Αυτιστική Αμαζόνα, με την συγκατάθεση του NeuroClastic

Σημείωση: το NeuroClastic δεν έχει ελέγξει την ακρίβεια αυτής της μετάφρασης

Δημοφιλείς αναρτήσεις