ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (IQ)

Πρωτότυπο Κείμενο: NeuroClastic

Τι είναι το IQ;

Το IQ είναι συντομογραφία του δείκτη νοημοσύνης. Είναι ένας αριθμός που αποδίδεται βάσει τυποποιημένων τεστ νοημοσύνης. Οι βαθμολογίες IQ απεικονίζονται με μια καμπύλη Bell [τυποποιημένης κανονικής κατανομής] με περίπου 85% των ανθρώπων να έχουν IQ μεταξύ 85 και 115.

Προκαταλήψεις και τεστ IQ

Οι περιορισμοί και οι προκαταλήψεις των τεστ IQ καθώς και άλλων τεστ γνωστικής ικανότητας έχουν εντοπιστεί εδώ και δεκαετίες, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει την ευρεία χρήση τους. Τα τεστ αυτά έχουν σχεδιαστεί ως επί το πλείστον για τη μέτρηση [της νοημοσύνης] λευκών, νευροτυπικών ατόμων μεσαίας τάξης.

Αυτιστικοί Εγκέφαλοι

Οι αυτιστικοί εγκέφαλοι είναι χημικά και δομικά διαφορετικοί από τους μη-αυτιστικούς εγκεφάλους. Είναι επίσης πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, με κάποια τμήματα να είναι υπερ-συνδεδεμένα ή υπο-συνδεδεμένα. Αυτό σημαίνει ότι οι τυπικές μετρήσεις είναι ακατάλληλες για μη-τυπικούς εγκεφάλους.

IQ και Αυτιστικά Άτομα

Ενώ μερικοί αυτιστικοί άνθρωποι μπορεί να τα πάνε εξαιρετικά καλά στα τεστ IQ, μπορεί συγχρόνως να βιώνουν βαριά αναπηρία. Άλλοι αυτιστικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν κακή απόδοση στα τεστ IQ αλλά να είναι εξαιρετικά επιτυχημένοι ακαδημαϊκά. Επίσης, για τα αυτιστικά άτομα, η νοημοσύνη και οι ανάγκες υποστήριξης δεν είναι το ίδιο πράγμα.

"Ακιδωτά" Προφίλ

Οι περισσότεροι αυτιστικοί άνθρωποι έχουν ανομοιόμορφο προφίλ ικανοτήτων. Ενώ είναι φυσιολογικό για τα μη-αυτιστικά άτομα να έχουν δυνατά και αδύναμα σημεία, οι αποκλείσεις αυτές συνήθως δεν υπερβαίνουν τους 7 βαθμούς στα τεστ IQ. Ένα αυτιστικό άτομο μπορεί να έχει απόκλιση πάνω από 50 βαθμούς μεταξύ των κλιμάκων [του τεστ IQ].

[…]

Μη-Αυτιστικοί Εγκέφαλοι

Οι περισσότεροι [μη-αυτιστικοί] άνθρωποι αντιλαμβάνονται το IQ ως εργαλείο μέτρησης της συνολικής ευφυίας ενός ατόμου επειδή οι ίδιοι έχουν ένα σχετικά ομοιόμορφο προφίλ ικανοτήτων.
Αν τα καταφέρνουν με τα προχωρημένα μαθηματικά, τότε έχουν επίσης τις αντίστοιχες δεξιότητες που τους επιτρέπουν να διαβάσουν την ώρα, να κουμπώσουν ένα πουκάμισο, να δέσουν παπούτσια, να γράψουν με μολύβι ή να φτιάξουν ένα σάντουιτς.

Ένα αυτιστικό άτομο είναι διαφορετικό. Ενδέχεται να μην μπορεί να δέσει τα παπούτσια του ή να μαγειρέψει, αλλά συγχρόνως μπορεί να είναι σπουδαίο ως μαθηματικός, καλλιτέχνης, μουσικός ή λογοτέχνης.

Τα τεστ IQ είναι ανεπαρκή

Η οπτική επεξεργασία, η ακουστική επεξεργασία και ιδιαίτερα οι διαφορές στον κινητικό σχεδιασμό καθιστούν τα τεστ IQ αναξιόπιστα για τη μέτρηση των αυτιστικών δυνατοτήτων. Τα τεστ IQ δεν έχουν σχεδιαστεί για να προσδιορίσουν τις δυνατότητες ενός ατόμου που δεν μπορεί να συντονίσει ή να ελέγξει τις κινήσεις του, ακόμη και την ομιλία του, αξιόπιστα. Βασικά, τα τεστ IQ μπορούν να δείξουν μόνο τι δεν μπορούν να κάνουν πολλοί αυτιστικοί άνθρωποι με τυποποιημένο τρόπο.
Οι επαγγελματίες έχουν την ευθύνη να αναγνωρίζουν πάντα τους περιορισμούς αυτών των τεστ, αλλά αυτό σπάνια συμβαίνει, ειδικά για τα μη-ομιλούντα αυτιστικά άτομα.


Πηγή: https://neuroclastic.com/wp-content/uploads/2022/04/FD98DD7E-AF8B-4D09-AC45-80E14C62D529.pdf

Ανεπίσημη Μετάφραση: Αυτιστική Αμαζόνα, με την συγκατάθεση του NeuroClastic

Σημείωση: το NeuroClastic δεν έχει ελέγξει την ακρίβεια αυτής της μετάφρασης

 

* Μάθετε περισσότερα για το IQ και την (ικανοτιστική και ρατσιστική) ιστορία του με το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από την ΕΡΤ με τίτλο "IQ, Ένας Παραπλανητικός Δείκτης" *

Δημοφιλείς αναρτήσεις