ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ;

Πρωτότυπο Κείμενο: NeuroClastic


  1. Τι είναι η Νευροποικιλότητα;

    Η νευροποικιλότητα δεν είναι πολιτικό κίνημα. Είναι ένα βιολογικό δεδομένο παρόμοιο με τη βιοποικιλότητα. Είναι απλώς η αναγνώριση ότι υπάρχει ποικιλομορφία στον τρόπο με τον οποίο οι εγκέφαλοι είναι δομημένοι και πως αυτές οι διαφορές επηρεάζουν την αντίληψη και τις αισθητηριακές εμπειρίες των ανθρώπων.


  1. Τι είναι το κίνημα της Νευροποικιλότητας;

    Το κίνημα της Νευροποικιλότητας είναι κοινωνικό, φιλοσοφικό και πολιτικό. Είναι η ιδέα ότι οι διαφορές [στους ανθρώπινους εγκεφάλους] δεν χρειάζονται εγγενώς θεραπεία ή δεν πρέπει να θεωρούνται "ασθένειες" ή "ανεπάρκειες". Όπως κάθε άλλο κοινωνικοπολιτικό κίνημα, δεν υπάρχουν ηγέτες, δόγματα ή ομοφωνία. Είναι ένας ευρύς γενικός όρος που συνήθως χρησιμοποιείται στις προσπάθειες καταπολέμησης της απάνθρωπης μεταχείρισης των ανάπηρων ατόμων, στην αποστιγματοποίηση της αναπηρίας ή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανάπηρων ατόμων.


  1. Γιατί τόσος ντόρος για τη Νευροποικιλότητα;

    Σπάνια γίνεται αναφορά στη νευροποικιλότητα στις αυτιστικές κοινότητες και ευρύτερα στις ανάπηρες κοινότητες. Τις περισσότερες φορές, εκείνοι που αναφέρονται στο Κίνημα της Νευροποικιλότητας είναι άνθρωποι που προσπαθούν είτε να είναι σύμμαχοι είτε να διατηρήσουν πολιτική υπεροχή στη βιομηχανία των θεραπειών/παρεμβάσεων.

    Μερικοί άνθρωποι καταχρώνται την έννοια της Νευροποικιλότητας,
    παρουσιάζοντάς την ως πολιτικό τέχνασμα για να δημιουργήσουν ένα ψεύτικο δυαδικό σύστημα που αντιπαραθέτει επαγγελματίες και γονείς εναντίων των υποστηρικτών [του κινήματος της νευροποικιλότητας]. Αυτό είναι πάντα γελοίο.


  1. Παρανοήσεις σχετικά με τη Νευροποικιλότητα

    Η νευροποικιλότητα δεν παριστάνει πως είναι όλα ρόδινα με τον αυτισμό και με άλλες αναπηρίες. Ένα άτομο μπορεί να έχει βαριές νευροαναπτυξιακές αναπηρίες που να είναι εγγενώς εξουθενωτικές και να προκαλούν τεράστια ταλαιπωρία.

    Η νευροποικιλότητα δεν είναι ένα μάτσο ιδιόμορφων, αυτοδιαγνωσμένων
    ατόμων που παρακολούθησαν μερικά βίντεο στο TikTok και αποφάσισαν ότι είναι ανάπηρα επειδή είναι αμήχανα και ανοργάνωτα. Αν το σκεφτήκατε ποτέ αυτό, κριντζάρετε λίγο. Την πατήσατε με το κλασικό "η σημερινή νεολαία".


  1. Θεραπείες και Κίνημα Νευροποικιλότητας

    Δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ανάπηρων ατόμων σχετικά με το ποιες θεραπείες είναι κατάλληλες, αλλά οι περισσότεροι αυτιστικοί άνθρωποι αντιτίθενται σε θεραπείες που επιδιώκουν να αλλάξουν θεμελιωδώς ένα αυτιστικό άτομο ώστε να φαίνεται πιο "φυσιολογικό" ή λιγότερο αυτιστικό. Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι οι προσαρμογές είναι συχνά πιο κατάλληλες από την κατάρτιση δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, αντί να εκπαιδεύεται κάποιο αυτιστικό άτομο να (παριστάνει ότι) ανέχεται δυνατούς ήχους, θα πρέπει να του δοθούν ωτοασπίδες.


  1. Τίνος τις απόψεις πρέπει να ακούσω αν θέλω να εργαστώ με αυτιστικά άτομα;

      Όλων.

Ακούστε τις απόψεις όλων. Ακούστε τους γονείς, ακούστε τους παρόχους [υγείας], ακούστε τους [αυτιστικούς αυτο-]υποστηρικτές, ακούστε τα παιδιά σας, ακούστε τους όλους.

Δε χρειάζεται να συμφωνείτε με ό,τι ακούτε. Δε χρειάζεται καν να συμπαθείτε τους ανθρώπους που ακούτε. Δε χρειάζεται να ακολουθήσετε τις συμβουλές τους. Δεν χρειάζεται καν να τους σεβαστείτε.

Εάν μόνο και μόνο που θα ακούσετε κάποιο άτομο σημαίνει ότι είναι πιθανό να σας γίνει “πλύση εγκεφάλου” και να ενστερνιστείτε επιβλαβείς αξίες, τότε πρέπει να εργαστείτε ώστε να λύσετε αυτό το πρόβλημά σας.


Τίνος τις απόψεις πρέπει να αγνοήσω;

Κανενός. Δεν χρειάζεται να αγνοήσετε κανένα εάν θέλετε πραγματικά να ενημερωθείτε. Πρέπει να αξιολογήσετε τις δικές σας δεξιότητες πληροφοριακού γραμματισμού και τις δικές σας αξίες.

Εάν μπορείτε να πειστείτε να βλάψετε παιδιά και να παραβιάσετε τα όρια και τις αξίες σας επειδή απλά ακούσατε κάποιο, πρέπει να εργαστείτε
πάνω στον πληροφοριακό γραμματισμό σας, ώστε να μην είστε ευάλωτοι σε ασυναρτησίες.

Εάν πιστεύετε ότι μια θεσμική βάση
ενδεικτικών στοιχείων είναι πάντα ανώτερη, τότε δεν έχετε τις αξίες ή τον πληροφοριακό γραμματισμό που χρειάζεστε για να εργαστείτε με αυτιστικά άτομα.


  1. Ποια είναι η κρυφή ατζέντα;

    Προσπαθεί κάποιος να σας πείσει ότι μεγάλες ομάδες ανθρώπων είναι δήθεν ομοιόμορφες, ώστε να σας εμποδίσει να ακούσετε ή να σεβαστείτε περιθωριοποιημένους ανθρώπους;

    Αν κάποιο μιλάει για το "κίνημα
    της νευροποικιλότητας" λες και είναι ένα συνεκτικό σύνολο αρχών ή μια λέσχη μελών, τότε προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ψεύτικο δυαδικό σύστημα "εμείς/οι άλλοι". Αυτού του είδους η δυαδική σκέψη είναι εργαλείο της αποικιοκρατίας.

    Αν κάποιο
    παρουσιάζει το κίνημα της νευροποικιλότητας σαν να έχει δόγμα, όπως οι θρησκείες, τότε προσπαθεί να σας κάνει να υποτιμήσετε και να απανθρωπίσετε ομάδες ατόμων σύμφωνα με στερεότυπα, επειδή το να ακούσετε περιθωριοποιημένα άτομα θα αποδυναμώσει τους καταπιεστές.


  1. Υπάρχουν όμως προειδοποιητικά σημάδια;

    Οι άνθρωποι που ξεκινούν συζητήσεις μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν ψευδή δυαδικά συστήματα [εμείς/οι άλλοι] προσπαθώντας να σας κάνουν να αγνοήσετε ή να υποτιμήσετε μια ολόκληρη περιθωριοποιημένη ομάδα χρησιμοποιούν αποικιακές τακτικές για να σας γνωστοποιήσουν ότι είναι κοινωνικά απαράδεκτο και ότι θα χάσετε την εξουσία σας εάν είστε με το μέρος των καταπιεσμένων ομάδων.

    Κάθε μήνυμα που παρουσιάζει μια περιθωριοποιημένη ομάδα ως εξτρεμιστές που είναι απλοϊκοί, αμόρφωτοι, "
    αγροίκοι" ή παράλογοι έχει μια αποικιακή νοοτροπία και δείχνει απροθυμία από την πλευρά των καταπιεστών να εγκαταλείψουν τα προνόμιά τους για χάρη της κοινωνικής προόδου.

    Αυτό το βλέπουμε
    περισσότερο με το λόμπι του "βαρύ αυτισμού" και του συμπλέγματος λογοθεραπείας - εφαρμοσμένης ανάλυσης συμπεριφοράς (ΑΒΑ) που καταστέλλουν τα δικαιώματα επικοινωνίας.

    [...]


Πηγή: https://neuroclastic.com/wp-content/uploads/2022/10/Is-The-Neurodiversity-Paradigm-Compatible-With-Evidence-Based-Practice.pdf

Ανεπίσημη Μετάφραση: Αυτιστική Αμαζόνα, με την συγκατάθεση του NeuroClastic

Σημείωση: το NeuroClastic δεν έχει ελέγξει την ακρίβεια αυτής της μετάφρασης

Δημοφιλείς αναρτήσεις