Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, Ο ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΥΤΙΣΤΙΚΏΝ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Περίληψη με απλά λόγια: Rachel Worsley, Reframing Autism

Συγγραφείς της έρευνας: Elizabeth Weir, Carrie Allison, Simon Baron-Cohen

Συνεργάτες: Κέντρο Έρευνας για τον αυτισμό, Τμήμα Ψυχιατρικής, Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Κέιμπριτζ, Ηνωμένο Βασίλειο

Επιστημονικό περιοδικό: Έρευνα Για Τον Αυτισμό


Εισαγωγή

Σε αυτή τη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 οι ερευνητές εξέτασαν την σεξουαλική υγεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την σεξουαλική δραστηριότητα αυτιστικών εφήβων και ενηλίκων. Διεξάχθηκε μια ανώνυμη, διαδικτυακή έρευνα με 2386 ενήλικες (1183 από τους οποίους είναι αυτιστικοί) ηλικίας 16 έως 90 ετών για να κατανοηθεί η σεξουαλική δραστηριότητα των ανθρώπων, ο κίνδυνος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

Γιατί πραγματοποιήθηκε η μελέτη;

Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που αφορούν τη σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές εμπειρίες των αυτιστικών ενηλίκων. Παραδοσιακά, θεωρούνταν ότι τα αυτιστικά άτομα δεν ενδιαφέρονται για τη σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά αυτή η άποψη έχει διαψευσθεί σθεναρά. Η κατανόηση της σεξουαλικής υγείας, του προσανατολισμού και της σεξουαλικής δραστηριότητας των αυτιστικών εφήβων και ενηλίκων μπορεί έτσι να μας βοηθήσει να προσφέρουμε και να παρέχουμε καλύτερη σεξουαλική υγειονομική περίθαλψη για την αυτιστική κοινότητα.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία των αυτιστικών εφήβων και ενηλίκων στη μελέτη έχουν σεξουαλική δραστηριότητα, αν και σε λιγότερο βαθμό από τους μη-αυτιστικούς ενήλικες. Ωστόσο, οι αυτιστικοί άνδρες ήταν πιο πιθανό να αυτοπροσδιοριστούν ως αμφιφυλόφιλοι σε σύγκριση με τους μη-αυτιστικούς άνδρες. Οι αυτιστικές γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αυτοπροσδιοριστούν ως ομοφυλόφιλες σε σύγκριση με τις μη-αυτιστικές γυναίκες. Τα αυτιστικά άτομα ήταν 8,1 φορές πιο πιθανό να αυτοπροσδιοριστούν ως ασεξουαλικά και 7,6 φορές πιο πιθανό να αναφέρουν "άλλο" σεξουαλικό προσανατολισμό από τα μη-αυτιστικά άτομα.

Συγκρίνοντας τις αυτιστικές γυναίκες με τους αυτιστικούς άνδρες, οι αυτιστικές γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αυτοπροσδιοριστούν με ένα ευρύτερο φάσμα σεξουαλικών προσανατολισμών. Ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα και από νεότερη ηλικία σε σχέση με τους αυτιστικούς άνδρες.

Οι αυτιστικοί ενήλικες αναφέρουν ότι έχουν σεξουαλική δραστηριότητα, αν και σε πολύ λιγότερο βαθμό από τους μη-αυτιστικούς συνομηλίκους τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη λίμπιντο, ή λόγω διαφορών στην κοινωνική επικοινωνία, τις αισθητηριακές ευαισθησίες ή άλλες συνυπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος.

Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ αυτιστικών και μη-αυτιστικών ατόμων όσον αφορά τον κίνδυνο ισόβιων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα υψηλά ποσοστά ασεξουαλικότητας του αυτιστικού πληθυσμού ενδεχομένως παίζουν ρόλο στη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας των αυτιστικών ατόμων, μειώνοντας έτσι συνολικά τον κίνδυνο για ΣΜΝ.

Άλλα ευρήματα δείχνουν ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αυτιστικοί ενήλικες είναι πιο πιθανό να αυτοπροσδιοριστούν ως αμφιφυλόφιλοι και οι νεότεροι αυτιστικοί ενήλικες είναι πιο πιθανό να αυτοπροσδιοριστούν ως ομοφυλόφιλοι, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους παρόμοιας ηλικιακής κλίμακας. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι εξελισσόμενοι κοινωνικοί κανόνες, οι βιολογικές διαφορές ή ένας συνδυασμός παραγόντων μπορεί να επηρεάσουν την αποδοχή διαφορετικών σεξουαλικών προσανατολισμών.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η μελέτη;

Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη του σεξουαλικού προσανατολισμού των αυτιστικών εφήβων και ενηλίκων και η πρώτη που εξετάζει την ασεξουαλικότητα και την πιθανότητα σεξουαλικής δραστηριότητας όσων αφορά την σεξουαλική υγεία. Αυτή είναι επίσης η πρώτη μελέτη που ποσοτικοποιεί τον αυτοπροσδιορισμό με έναν συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό, καθώς και τις σχετικές φυλετικές διαφορές αυτών των μοτίβων, ενώ ελέγχει για βασικούς δημογραφικούς παράγοντες σύγχυσης, όπως η ηλικία, το φύλο (όπου χρειάζεται), η εθνικότητα, το επίπεδο εκπαίδευσης και η χώρα διαμονής.

Η μελέτη έδειξε ότι είναι σημαντικό να βελτιωθεί η πρόσβαση στη σεξουαλική εκπαίδευση και τα τακτικά ραντεβού γυναικολογικής και σεξουαλικής υγείας για τα αυτιστικά άτομα. Με βάση προηγούμενες ποιοτικές έρευνες σχετικά με την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, συστήθηκε επίσης στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να περνούν επιπλέον χρόνο με τα αυτιστικά άτομα και να θέτουν συγκεκριμένες ερωτήσεις, και όχι ανοιχτού τύπου, σχετικά με τις ανάγκες σεξουαλικής υγείας τους. Επιπλέον, οι ερευνητές συνιστούν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να επιτρέπουν στα αυτιστικά άτομα να επικοινωνούν με διαφορετικούς τρόπους, όπως μέσω γραπτού λόγου.


Βρείτε την αρχική μελέτη εδώ.



Σ
κέψεις της ομάδας του Reframing Autism…

Η ομάδα του Reframing Autism θεώρησε σημαντικό να μοιραστεί αυτή την έρευνα καθώς πρόκειται για μια μελέτη μεγάλης κλίμακας που εξετάζει ένα τόσο σημαντικό μέρος της αυτιστικής εμπειρίας-το σεξ. Η σεξουαλική ταυτότητα, η υγεία και οι εμπειρίες των αυτιστικών ανθρώπων απλά δεν συζητούνται αρκετά. Οι αυτιστικοί άνθρωποι έχουν σεξουαλικές εμπειρίες, οπότε η ομαλοποίηση και η πλαισίωση των εμπειριών μας είναι σημαντική για την διεκδίκηση των εαυτών μας ως σεξουαλικών όντων και για την επιβεβαίωση της ασεξουαλικής αυτιστικής εμπειρίας.

Επίσης, μας αρέσει αυτή η έρευνα επειδή έχει απτές συστάσεις για τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα ώστε να μας βοηθήσουν να βιώσουμε σεξουαλική υγεία και ικανοποίηση ως αυτιστικά άτομα. Ελπίζουμε ότι πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα ακούσουν ότι είναι σημαντικό να μας παρέχουν τη σεξουαλική υγειονομική περίθαλψη που χρειαζόμαστε και αξίζουμε.



Πηγή:
https://reframingautism.org.au/the-sexual-health-orientation-and-activity-of-autistic-adolescents-and-adults-a-summary-for-non-academics/

Δημοφιλείς αναρτήσεις