ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΙ

Πρωτότυπο κείμενο: Emily Katy



Οι περίοδοι παρουσιάζουν προκλήσεις σε πολλά επίπεδα. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις που μπορούν να έχουν οι περίοδοι για τα νευροαποκλίνοντα άτομα.

Η απροβλεψιμότητα των περιόδων μπορεί να δημιουργήσει αίσθηση φόβου και έλλειψης ελέγχου για ένα άτομο χωρίς καθιερωμένο εμμηνορροϊκό κύκλο.

Οι παρακάτω πληροφορίες μπορεί να είναι χρήσιμες.

Περίληψη των βασικών σημείων:

  • Ενδοδεκτικές αισθήσεις
    Ο τρόπος που αισθανόμαστε πράγματα στο σώμα μας – μπορεί να προκληθεί από τις φυσικές αισθήσεις του προεμμηνορροϊκού σταδίου και επίσης κατά την ωορρηξία – φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, πόνος, πόνος στο στήθος. Μπορεί να είναι χρήσιμο να παρακολουθήσετε τον εμμηνορροϊκό κύκλο για να είστε σε θέση να προσδιορίσετε πώς αυτές οι εμπειρίες συνδέονται με την περίοδο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, το άτομο μπορεί να αισθάνεται "ακάθαρτο" και ευάλωτο απένταντι σε όσους "γνωρίζουν".

  • Μυρωδιά
    Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μπορούν να ενισχύσουν ή να μειώσουν την αίσθηση της όσφρησης: το άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι μυρίζει άσχημα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Επίσης, μπορεί η αισθητηριακή εμπειρία του μπάνιου ή του ντους να το καθιστούν δύσκολο.

  • Σχεδιασμός και προβλεψιμότητα
    Το να μην γνωρίζει πότε μπορεί να ξεκινήσει μια περίοδος μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε κάποιο άτομο που δεν έχει προβλέψιμο ή καθιερωμένο κύκλο. Επιπλέον, η διαθεσιμότητα, η χρήση και η αλλαγή των προϊόντων περιόδου σε κατάλληλες στιγμές μπορεί να είναι δύσκολη για όσα άτομα αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε αυτόν τον τομέα.

  • Διάθεση
    Οι αλλαγές στις ορμόνες έχουν αντίκτυπο στη διάθεση πολλών ανθρώπων: οι ορμονικές διακυμάνσεις για τα νευροαποκλίνοντα άτομα μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο και να είναι εξουθενωτικές. Αξίζει να σημειωθεί η πιθανότητα Προεμμηνορροϊκής Δυσφορικής Διαταραχής.

  • Η φυσική εμπειρία
    Οι περίοδοι ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, αλλά ένας κοινός παράγοντας είναι ότι απαιτούν "πρακτική παρέμβαση" στις περισσότερες περιπτώσεις όσον αφορά την υγιεινήσερβιέτες, ταμπόν, εσώρουχα περιόδου, κύπελλα εμμηνόρροιας κ.λπ. σε ορισμένα περιβάλλοντα εκτός του σπιτιού όπως το σχολείο και ο χώρος εργασίας – η πρόσβαση σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις για την αλλαγή αυτών των προϊόντων είναι ζωτικής σημασίας. Όταν οι αισθητηριακές εμπειρίες απαιτούν συχνότερες αλλαγές, αυτό δεν πρέπει να αποτρέπεται. Είναι πολύ σημαντικό οι ανάγκες των νευροαποκλίνοντων μαθητών να είναι σαφώς κατανοητές και να υποστηρίζονται ακόμη και σε σχολεία όπου η πρόσβαση στις τουαλέτες είναι περιορισμένη.

  • Υγιεινή
    Υπάρχει μια ολοένα και πιο ποικίλη γκάμα προϊόντων που διατίθενται, και πολλά νευροδιαφορετικά άτομα προτιμούν την εμπειρία που προσφέρουν τα επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα, ιδιαίτερα τα εσώρουχα περιόδου και οι επαναχρησιμοποιήσιμες σερβιέτες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αίσθηση υφάσματος σε αντίθεση με τα προϊόντα μιας χρήσης, στην ευκολία χρήσης, στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, στην έλλειψη "θορύβου" κατά τη χρήση ή την αλλαγή προϊόντων. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για εσώρουχα περιόδου, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων και ειδικών κατασκευαστών. Ίσως αξίζει να κάνετε έρευνα αγοράς γι’αυτό το στυλ εσωρούχων - η γκάμα είναι εκτεταμένη, συμπεριλαμβανομένων πιο αρρενωπών στυλ.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Η θετική και ανοιχτή προσέγγιση απέναντι στις περιόδους στο σπίτι, στο σχολείο και στο χώρο εργασίας είναι ζωτικής σημασίας – είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζονται οι επιπτώσεις της περιόδου αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί μια φυσιολογική εμπειρία για άτομα που τους έχει αποδοθεί το θηλυκό φύλο κατά τη γέννηση.

Για νεαρά άτομα, το ακόλουθο βιβλίο έχει προταθεί ιδιαίτερα-είναι γραμμένο από αυτιστικό συγγραφέα και έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει την αντιμετώπιση περιόδων.

Ο φιλικός-προς-τον-αυτισμό οδηγός για περιόδους [στα αγγλικά]-Robyn Steward

Άλλα θέματα που πρέπει να λάβετε υπόψη

Μπορείτε να διαχειριστείτε τις περιόδους με αντισυλληπτικά χάπια – ίσως αξίζει να το συζητήσετε με έναν ενημερωμένο γιατρό. Τα συνταγογραφούμενα χάπια, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούνται ως μέθοδος αντισύλληψης, μπορούν να αντιμετωπίσουν την απροβλεψιμότητα και να βοηθήσουν ένα νεαρό άτομο να μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα τις περιόδους του.

Υπάρχουν νέα στοιχεία που συνδέουν την Ενδομητρίωση με το φάσμα άλλων φυσικών εμπειριών και καταστάσεων που σχετίζονται με τη νευροδιαφορετικότητα – εάν εσείς ή ένα νεαρό άτομο εμφανίσετε κάποιο από τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, ίσως θα πρέπει να το διερευνήσετε με τον γιατρό σας.


Πηγή: https://autisticgirlsnetwork.org/periods-autism/

Δημοφιλείς αναρτήσεις